Onze 3D laserscantechniek

Bij Maritime Measurements maken we gebruik van geavanceerde technologieën zoals een total station, in combinatie met een kogel en bijbehorende gereedschappen. Deze combinatie stelt ons in staat om directe metingen uit te voeren binnen onze software, wat resulteert in aanzienlijke snelheidsvoordelen.

Onze werkmethode

Een total station is een slim apparaat dat wordt gebruikt om heel precies afstanden, hoeken en hoogtes te meten bij het bouwen of landmeten. Het werkt door een combinatie van een afstandsmeter, een hoekmeter en een niveaumeter. Het is heel nauwkeurig omdat het slimme technologieën gebruikt, zoals elektronische afstandsmeting en precieze lenzen. Daarom kan het goed worden gebruikt op verschillende terreinen en projecten.

Een total station biedt tal van voordelen. Het zorgt voor uiterste precisie bij het meten van afstanden, hoeken en hoogtes, wat cruciaal is in de (scheepswerf)bouw- en landmeetkundige projecten. Daarnaast maakt het de processen efficiënter door meerdere meetinstrumenten te combineren in één apparaat. Het is veelzijdig en geschikt voor verschillende omgevingen en toepassingen.

Bij Maritime Measurements maken we gebruik van een kogel met ingebouwd prisma voor nauwkeurige metingen. Dit systeem reflecteert lichtbundels van het total station, waardoor we snel en precies afstanden en hoeken kunnen meten. Het is betrouwbaar, efficiënt en veelzijdig in verschillende omgevingen, van bouwplaatsen tot scheepswerven.

Wanneer we aan boord komen, is ons doel duidelijk: elk punt zo nauwkeurig mogelijk inmeten met behulp van onze geavanceerde Sokkia meetapparatuur. We streven naar een minimale afwijking, omdat precisie voor ons van het grootste belang is. Of het nu gaat om glas, railingen, plafonds of dekken, elk onderdeel wordt zorgvuldig en accuraat ingemeten.

De data die we verzamelen aan boord vormt de basis voor de creatie van pointclouds. Deze digitale representaties bieden een uitgebreid overzicht van de structuur van het schip, waardoor onze modelleurs ermee aan de slag kunnen. Ze zetten deze gegevens om in gedetailleerde onderdelen die vervolgens gebruikt kunnen worden voor fabricage.

Bij Maritime Measurements maken we gebruik van Rhino software tijdens onze metingen op locatie. Dit stelt ons in staat om de gegenereerde punten direct te bekijken en te analyseren. Door deze directe integratie kunnen we nauwkeurigheid controleren en eventuele fouten meteen identificeren. Dit bespaart niet alleen tijd, maar vermindert ook het risico op fouten in het meetproces.

Doordat we direct meten in onze Rhino software, wordt het risico op fouten geminimaliseerd. We vertrekken vanuit de pointclouds en gaan vervolgens over naar vlakken. Van daaruit creëren we het nauwkeurige 3D model dat de situatie op locatie weerspiegelt.

Onze output kan worden geleverd in verschillende formaten, waaronder 3dm, step, dwg, en dxf.

Indien gewenst kunnen wij ook de verdere engineering op ons nemen tot aan volledige productiebestanden. Met deze aanpak bieden we een complete oplossing voor het ontwerpen en produceren van projecten, met minimale kans op fouten en maximale efficiëntie.

Pointclouds bestaan uit de gegenereerde punten van een object of omgeving. Maar het zijn geen complete 3D-modellen op zichzelf. In tegenstelling tot echte 3D-modellen, geven pointclouds alleen punten weer in de ruimte, zonder details zoals oppervlakken en randen. Ze zijn handig voor het bekijken van objecten, maar missen belangrijke informatie die nodig is voor het maken van gedetailleerde ontwerpen en berekeningen. 

Met de benodigde informatie, zoals onze 3D-modellen, kan onze interieur engineering afdeling verdere engineering verzorgen, waarbij we specifiek werken in Top Solid Wood en AutoCad. We gebruiken deze gegevens als basis voor het ontwerpen en engineeren van interieurcomponenten en -systemen. 

Met de benodigde informatie, zoals onze 3D modellen, kunnen wij bij Maritime Measurements samenwerken met onze mechanical engineering afdeling voor verdere engineering. Onze expertise omvat een scala aan diensten, waaronder (FEM/FEA) analyses, sterkteberekeningen, en het opstellen van gedetailleerde 3D modellen en werktekeningen. Met deze gecombineerde mogelijkheden kunnen we uitgebreide ondersteuning bieden bij het ontwerpen en optimaliseren van diverse projecten.

Wat zijn de voordelen van 3D inmeten?